Skip to content

Comunicación > Actualidad

Innovació i transformació: l’estratègia de Moventis per avançar cap a la mobilitat del futur
28 de novembre de 2023
Moventis vertebra la seva activitat sobre quatre pilars: l’excel·lència en el servei, la seguretat i sostenibilitat de les operacions, la garantia d’una sòlida posició financera a llarg termini i, per descomptat, l’atenció al benestar dels 5.800 professionals que conformen la seva plantilla.

Esteban de Kelety, Director Corporatiu de Sistemes de Moventia.

La mobilitat és essencial per abordar els desafiaments ambientals, socials i econòmics del present i futur. Conscient d’això Moventis articula la seva activitat en quatre pilars fonamentals: l’excel·lència en el servei, la seguretat i sostenibilitat de les operacions, la garantia d’una sòlida posició financera a llarg termini i, per descomptat, l’atenció al benestar dels 5,800 professionals que conformen el seu equip.

En el centre d’aquesta visió es troba una estratègia transversal, amb un ferm compromís amb la qualitat, dedicada a proporcionar solucions innovadores que assegurin a totes les persones usuàries una mobilitat connectada, segura i sostenible. Aquestes solucions es divideixen en 5 àrees de treball: (1) Planificació, control i seguiment de l’operativa; (2) Seguretat de persones usuàries i treballadors/es; (3) Recopilació de dades (Predicció i IA) per al desenvolupament de nous models de mobilitat; (4) Optimització de la gestió comercial; (5). Participació ciutadana en la planificació.

1. Planificació, control i seguiment de l’operativa:

El primer dels punts està centrat en l’optimització dels processos vinculats al disseny i l’execució de les operacions d’una companyia que transporta anualment a 215 milions de persones.

Un dels aspectes destacats és la implementació d’un programari que facilita la gestió i interacció en temps real de tots els components de l’operativa de la companyia. Això assegura un flux àgil i consistent d’informació. El programa, denominat ERP ZEUS, possibilita la connectivitat i transferència de dades entre diversos elements clau, com ara autobusos, bases, rutes regulars i reiterades, el sistema de validació i venda (SVV), el CRM comercial, trànsit, gestió de flotes, recursos humans, finances, i la gestió d’estadístiques i indicadors de seguiment a múltiples nivells dins de l’organització.

Moventis ha implementat un sistema de control de sortides que abans es realitzava de manera manual en paper i ara està completament digitalitzat. Aquest sistema digital permet al personal conductor registrar la seva arribada a les cotxeres mitjançant una aplicació en els seus telèfons mòbils. Això notifica al Departament de Trànsit de la seva presència en la cotxera, agilitzant així la gestió del personal de conducció disponible per a començar el servei en temps real. Aquesta millora assegura el compliment puntual dels serveis.

A més, es troba el sistema ‘Digital Bus’, una aplicació dissenyada per a informar el personal conductor sobre la seva fulla de treball. Aquest sistema també registra digitalment totes les dades operatives, com les hores d’inici i fi, les parades intermèdies, els quilòmetres recorreguts, les incidències de l’expedició, la recaptació, les despeses i els comunicats d’avaria. A més, proporciona alertes sobre qualsevol aspecte que pugui afectar l’operació.

L’objectiu de Digital Bus és crear un ecosistema d’eines que millora l’eficiència del personal conductor i, per tant, contribueix a la seguretat i confiabilitat del servei de transport.

2. Seguretat de persones usuàries i treballadors/es:

La seguretat és fonamental a Moventis. Entenem que cada viatge en els nostres serveis ha de ser segur i de confiança.. Per aquesta raó, hem implementat rigorosos estàndards de seguretat que inclouen el manteniment constant i la renovació de la nostra flota, la incorporació de nous dispositius de seguretat per als vehicles i la capacitació contínua del nostre personal conductor.

Destaquem la incorporació del sistema avançat de detecció d’obstacles basat en cambres situades en punts cecs del frontal i posterior de l’autobús. Aquest sistema proporciona una ajuda extra als conductors actuant com un “ull sense distraccions” vigilant constantment el perímetre del vehicle per a identificar situacions potencialment perilloses. Proporciona senyals visuals i acústiques que ajuden el personal conductor a evitar o mitigar col·lisions.

A més, hem implementat un avisador de fatiga, un sistema tecnològic que detecta i prevé distraccions del personal conductor causades per fatiga o somni. Utilitza una càmera que monitora el rostre del personal conductor, supervisant parpellejos, moviments dels ulls i el cap per a detectar accions anòmales que podrien portar a situacions de risc

Recentment, hem incorporat nous simuladors per a la formació del personal de conducció, coneguts com DriveSim. Desenvolupats per l’Institut Tecnològic de Castella i Lleó (ITCL) i Arisoft, aquests simuladors don totalment flexibles i configurables, permetent practicar la conducció en entorns i situacions realistes, com si estiguessin al comandament d’un vehicle real.

Aquestes iniciatives reflecteixen el nostre compromís amb la seguretat i l’excel·lència en el servei de transport que oferim.

3. Recopilació de dades, predicció i intel·ligència artificial (IA) per al desenvolupament de nous models de mobilitat:

L’aplicació d’innovacions basades en la predicció de dades i la IA en una companyia de mobilitat com Moventis no sols millora l’eficiència operativa, sinó que també proporciona una experiència més segura, senzilla i intuïtiva per a les persones usuàries, contribuint a la sostenibilitat i a la competitivitat en el mercat. Aquestes tecnologies són, a més, essencials per a poder enfrontar els desafiaments del futur en el sector de la mobilitat.

Una part crucial d’aquest procés és el monitoratge i l’anàlisi de les dades. Una vegada obtinguda tota la informació en temps real de les operacions diàries, aquest actiu es torna imprescindible per a incrementar la productivitat i la competitivitat en el mercat. Moventis utilitza una plataforma de business intelligence, per a realitzar periòdicament la lectura, anàlisi i visualització de dades de diverses fonts emmagatzemades en el núvol, amb la finalitat d’extreure coneixements útils i millorar la presa de decisions a mitjà i llarg termini.

En aquest context, Moventis entén l’ús de les dades com un actiu estratègic, promovent una cultura Data-Driven que facilita la disponibilitat de la informació, la democratització de la dada, l’agilitat en l’anàlisi i l’homogeneïtat de la informació, basant-se en el principi de single source of truth. La companyia treballa perquè les arquitectures i models operatius redueixin el temps que el personal directiu i els analistes dediquen a la preparació i tractament d’informació, dedicant-ho en el seu lloc a la presa de decisions.

Una vegada emmagatzemada la informació, la segona fase consisteix a utilitzar-la per a realitzar prediccions mitjançant intel·ligència artificial , com l’ocupació dels busos. Moventis utilitza tecnologia basada en deep learning per a conèixer l’ocupació dels autobusos a curt i mitjà termini, aprenent autónomante dels patrons de demanda de les persones usuàries i predient l’ocupació futura dels vehicles basant-se en històrics d’ocupacions. . Aquest model incorpora atributs de calendari, condicions climatològiques i esdeveniments especials. Aquesta integració és pionera a Espanya i va començar a testar-se a Barcelona durant l’època de la pandèmia provocada pel COVID-19.

Un altre projecte en fase de desenvolupament implica l’ús de sistemes de videovigilància i tecnologia d’intel·ligència artificial instal·lats en els autobusos (s’aplica un sistema de reconeixement facial amb el qual s’anonimitzen les cares de les persones. Utilitzant aquestes imatges de forma anonimitzada i encriptada, es pot traçar una matriu origen-destino que serveix per a establir models de recorregut i ajustar eficientment l’oferta a la demanda.)

4. Optimització de la gestió comercial:

L’estratègia de Moventis no sols se centra en l’operació interna, sinó que també busca millorar l’experiència de l’usuari i conseqüentment incrementar el nombre d’usuaris. En aquest sentit cal destacar la implementació de la venda embarcada. Per a una major comoditat de les persones usuàries Moventis ha implementat ja en la plataforma de vendes de Sarfa (Girona i Costa Brava), així com en tota la nova operativa a l’Aràbia Saudita, un sistema de reserva de bitllets que permet realitzar reserves de manera anticipada a través dels canals digitals de Moventis. A més, s’ha desenvolupat un sistema que centralitza i monitora en temps real la informació de totes les vendes, evitant així el perill de l’overbooking i millorant la gestió de la capacitat.

Aquest avanç no sols millora la comoditat dels usuaris, sinó que també optimitza la gestió operativa de Moventis, assegurant una experiència de viatge més fluida i satisfactòria per a totes les persones usuàries del servei.

5. Participació ciutadana en la planificació:

La inclusió de la comunitat en la planificació és essencial per a un servei de transport públic d’èxit. Per això, la companyia recopila comentaris en temps real a través d’una escolta activa, la qual cosa permet a les persones usuàries expressar les seves felicitacions, necessitats i suggeriments.

Aquesta retroalimentació contribueix a realitzar ajustos continus en la planificació, assegurant un servei més alineat amb les expectatives de la població.

En resum, la transformació operativa en el transport públic se centra en la planificació estratègica, el control operatiu en temps real i un seguiment eficient. Les empreses que adopten aquestes pràctiques no sols milloren l’eficiència interna, sinó que també ofereixen un servei més adaptat i orientat a les necessitats canviants de la comunitat. Aquesta evolució no millora únicament l’experiència de l’usuari, sinó que també estableix les bases per a un transport públic més àgil, eficient i centrat en les persones.