Skip to content

Història

Sobre Moventia > Història

Història de Moventia

Des de l’any 1923, la família Martí ha impulsat el sector de la mobilitat a Catalunya, consolidant el servei, desenvolupant noves branques de negoci i endinsant-se en grans projectes a nivell internacional, mantenint ferm el seu compromís amb la qualitat, la innovació i sostenibilitat.

Libro-Moventia-100años

1923-1939

Miquel Martí Adell funda el grup

Durant aquesta primera etapa, l’empresa comença a créixer gràcies a l’evolució de la ciutat de Sabadell i de les seves rodalies. A més, amb el primer establiment a la ciutat de Barcelona, l’empresa va aconseguir tenir 15 autobusos i uns 50 treballadors en tan sols 13 anys d’existència.

Aquesta evolució positiva es va truncar a causa de la Guerra Civil, ja que es va confiscar i col·lectivitzar l’empresa, a causa de ser un servei públic.

1923

Fundació

L’any 1912, Miquel Martí Adell, un jove de 16 anys nascut a Morella (Castelló), va emigrar a Sabadell en busca de nous horitzons. Anys després d’establir-se a Catalunya, concretament l’any 1920, va haver de fer servei militar, on va tenir l’oportunitat de formar-se en mecànica i conducció d’automòbils. Una vegada va obtenir el títol, va aprofitar l’oportunitat i va comprar el seu primer autobús, un Ford Model T amb matrícula B-9208, amb el qual, l’any 1926, va començar a operar la primera línia urbana del municipi vallesà «Creu Alta-Apeadero».

1927

Comercial Martí

Després de l’experiència en el servei de transport urbà de Sabadell, l’any 1928, Miquel Martí Adell va decidir crear la primera empresa de reparacions de vehicles a nom de Manel Carceller Milián, actualment coneguda com a Comercial Martí. L’empresa s’especialitzava en la venda, reparació i recautxutatge de pneumàtics, així com la venda de recanvis i accessoris per al sector de l’automoció. A dia d’avui, gairebé100 anys després, aquest projecte s’ha convertit en Movento, un grup de referència en el sector de la mobilitat que posseeix una àmplia presència internacional i que continua creixent gràcies a la seva visió innovadora, l’esforç i la dedicació, valors heretats del seu fundador.

1929

Concessió del transport urbà de Sabadell

Després que el Govern Civil de Barcelona concedís a l’empresa de la família Martí el servei de transport de Sabadell a Matadepera i de Sabadell a Santa Maria de Barberà l’any 1926. Seguidament, després que Joan Puig, un altre operador de transport de l’època, cedís el seu negoci a Miquel Martí Adell, l’Ajuntament de Sabadell va concedir a Martí l’any 1929 l’exclusivitat del servei de transport urbà entre la Creu Alta i Creu de Barberà per un període de cinc anys prorrogables, convertint-se així en el prestador del servei de transport urbà de la ciutat de Sabadell.

1930

Barcelona

L’any 1933, l’empresa de transport de la família Martí va dur a terme una de les primeres iniciatives per a expandir el seu servei pel territori català: l’adquisició de la línia d’autobusos popularment coneguda com La Catalana. Aquesta línia connectava els barris del Poblenou i el Clot, i va representar la primera incursió de l’empresa familiar a la capital catalana.

L’adquisició va comportar un cost considerable, un total de 70.000 pessetes de l’època, però en el contracte s’incloïa la transferència dels 10 autobusos de les marques Hispano-Suiza i Chevrolet, les quals pertanyien a la línia.

La línia, que en estiu arribava fins a la platja de la Mar Bella, on es formaven llargues cues d’usuaris, va estar en funcionament fins a l’any 1982, quan va ser absorbida per Transports Metropolitans de Barcelona.

1939-1950

La reconstrucció i el renaixement de l’empresa

Aquesta etapa significa, fonamentalment, el ressorgiment de l’empresa un cop va acabar la guerra, recuperant part del material confiscat; tot i les dificultats derivades de l’economia autàrquica d’Espanya, a causa de l’escassetat de combustible i la inexistència del mercat d’autobusos.

1950

Únic operador urbà de Sabadell

Després de la Guerra Civil, Autobusos Sabadell va reprendre els seus serveis en unes condicions precàries, ja que la concessió s’havia declarat «caducada» al començament del conflicte.

Quan el subministrament de carburants va començar a normalitzar-se, Miquel Martí Carceller, segona generació (1939–1950) de l’empresa familiar juntament amb el seu germà Heribert, va detectar la necessitat de renovar la seva flota i, en una subhasta de material del Ministeri de l’Exèrcit, va adquirir 10 cotxes de la marca Hispano-Suiza. El gener de 1950, la senyora Eulàlia Alari, propietària de les dues línies d’autobús La Transversal, va vendre i transferir a Miquel Martí Adell els drets de la concessió i l’explotació del servei atorgats per l’Ajuntament de Sabadell, així com els seus quatre vehicles. Amb aquesta compra, l’empresa de transport de la família Martí va començar a prestar el servei entre la Creu de Barberà i l’Estació del Nord de Renfe, circulant per la carretera de Barcelona. Aquesta operació va convertir l’empresa dels Martí en l’única operadora de transports de la ciutat de Sabadell.

1951-1979

La primera expansió del grup

Amb la segona generació al capdavant de la companyia, s’inicia la primera expansió del grup: les ciutats creixen, es comença a viure el desenvolupament industrial i l’autobús es converteix en un bé de primera necessitat ja que resol la mobilitat generada per l’evolució econòmica de les ciutats i el seu entorn metropolità. A més, el grup s’expandeix fora de Catalunya i ofereix el servei urbà a les ciutats de Còrdova i Saragossa, entre altres. Alhora, en aquesta etapa es comença a diversificar l’empresa en el sector de la distribució d’automòbils, amb l’obtenció d’una concessió Renault de dimensions reduïdes a Sabadell.

1954

Concessió a Sabadell per 25 anyos

Durant els anys cinquanta i principis dels anys seixanta, Sabadell es va convertir en un gran nucli industrial, fet que va propiciar l’arribada d’immigrants en busca de feina. La proliferació d’edificis en la perifèria suburbial del municipi va propiciar la creació de nous barris perifèrics, que exigien una nova estratègia de mobilitat. Per aquest motiu, l’any 1953, l’Ajuntament va convocar un concurs públic per a l’explotació d’un únic servei urbà d’autobusos a la ciutat.

Es va atorgar la licitació a Miquel Martí Adell, concedint-li l’explotació del servei durant 25 anys, amb possibilitat d’ampliació de cinc anys més i fins a un màxim de 50 anys, que era el que permetia la Llei del Règim Local. Aquesta concessió va representar un gran assoliment i una immensa alegria per a la família Martí, que des de fa anys anhelava regularitzar el servei de transport que prestava a la ciutat.

1964

Primer taller Renault a Sabadell

L’empresa automobilística va arribar a Espanya a principis dels anys cinquanta, però no va agafar per sorpresa la família Martí, ja que eren conscients d’aquesta tendència gràcies als trajectes per Europa realitzats amb els seus serveis discrecionals.

Tot i que, en els últims anys, l’empresa havia experimentat un creixement en el seu sector automobilístic amb la venda de cotxes i motocicletes de diverses marques com Mercedes, Sava Austin, Renault, Peugeot o Derbi, Heribert Martí va iniciar converses amb Renault que van ser determinants per convertir Comercial Martí en subagent de SAVA per a la venda i reparació de vehicles Renault a Sabadell.

Després de ser nomenats agents oficials, Heribert va ocupar el càrrec de responsable de la nova àrea de negocis, mentre que el seu germà Miquel es va encarregar de les activitats relacionades amb el transport públic col·lectiu. Després d’anys d’esforç, la família Martí va inaugurar el primer taller de Renault a les instal·lacions del carrer Papa Pius XI de Sabadell.

1966

Comercial Martí Concesxió Renault

La forta relació que Heribert Martí va construir amb Renault va fer possible que la família Martí es convertís en el concessionari oficial de la marca a Espanya amb una única condició: que només venguessin vehicles de la marca francesa. L’any1966, quan van arribar a un acord, Comercial Martí va deixar de ser agència oficial de Renault a Sabadell, per convertir-se en concessionari oficial de la marca.

Aquell mateix any, es va inaugurar una gran exposició de cotxes a la ciutat. L’any següent, es va iniciar el servei de venda i reparació de vehicles Renault a les instal·lacions ubicades al passeig del Comerç, les quals encara existeixen avui en dia.

1972

Aucorsa i TUZSA

Durant la dècada dels anys setanta, Eladio Macho, gerent de l’empresa Autobuses Urbanos de Córdoba (Aucorsa), concessionària del servei de transport urbà dels autobusos de Córdoba, va transmetre a Miquel Martí la seva voluntat de vendre l’empresa a causa de les greus dificultats econòmiques que travessava.

L’empresari de Sabadell, els gerents de l’empresa de transport de viatgers de Vigo i els transportistes d’Oviedo van viatjar fins a Andalusia per estudiar la situació. Finalment, l’any 1972, Miquel Martí Carceller i la resta de socis van dur a terme l’operació de compra d’Aucorsa. Martí i un altre soci es van quedar amb un 40 % de la participació cada un, mentre que una altra agrupació empresarial va adquirir el 20 % restant.

Aquest tràmit, mitjançant el qual Martí va ser nomenat conseller delegat, va representar la primera aliança de l’empresa familiar amb altres empresaris. Al mateix temps, aquesta operació va representar el primer pas d’internacionalització de l’empresa fora de Catalunya.

EAl desembre del mateix any, Martí i els seus socis de Còrdova van realitzar una nova adquisició que va reforçar la seva intenció de creixement: l’adquisició de l’històrica empresa Los Tranvías de Zaragoza (TUZSA).

1976

Renault Cerdanyola

10 anys després que Comercial Martí es convertís en concessionari oficial de Renault, i gràcies al creixement de l’activitat a la ciutat de Sabadell, l’empresa familiar va decidir expandir el seu negoci obrint la primera delegació fora de la ciutat, establint-la a Cerdanyola.

L’equipament, que mostrava la projecció de l’empresa catalana per part de l’empresa francesa, comptava amb la mateixa superfície actual, 3.000 m2, distribuïts en dues plantes.

1980-1990

Nova parada i forta recuperació

Després de perdre Autotransportes Martí i els autobusos urbans de Còrdova per a la municipalització dels serveis públics a causa de les primeres eleccions després del franquisme, l’empresa va renéixer sota la direcció de la tercera generació. L’any 1985 es van fusionar les empreses Autotransportes Martín S. A. i Renom Bus i es va crear Sarbus, cosa que va permetre oferir una nova dimensió a les dues empreses en el sector del transport de viatgers per carretera i, al mateix temps, poder tenir una presència significativa en aquest sector a Catalunya.

1983

Vallès Automoció

A principis dels anys vuitanta, el grup Renault Vehículos Industriales va comprar l’antiga fàbrica d’Eduardo Barreiros a Villaverde, Madrid, on es van fabricar els primers camions amb la marca Barreiros-Dodge, incorporant el logotip de Renault. En aquell moment, Comercial Martí, que ja era concessionari oficial de turismes Renault, va decidir presentar la seva sol·licitud per obtenir la concessió de la representació dels serveis de venda i reparació de vehicles industrials de Renault als municipis de Sabadell i Terrassa.

Un cop feta l’oferta, el fabricant va acceptar la proposta. La confirmació de l’operació va derivar en el naixement de Vallès Automoció, el 23 de novembre del 1983, sucursal que avui dia existeix. Quatre anys més tard, el servei es va expandir amb l’obertura d’una nova sucursal a Terrassa, que oferia serveis d’exposició i reparació de camions i furgonetes de la marca Renault.

1984

La Vallesana

Amb la pèrdua del servei de transport urbà de Sabadell, l’activitat d’Autotransports Martí es va veure notablement reduïda. Davant d’aquesta situació, l’empresa, que prestava el servei al nord del Vallès, va considerar col·laborar amb Renom Bus, una empresa creada per Antoni Renom Poch i que operava a Vallès Sud, com a solució per garantir la continuïtat i l’expansió de l’empresa.

Miquel Martí Escursell i Josep Renom van aconseguir trobar punts de coincidència i el 1984 les dues empreses van adquirir La Vallesana, fundada el 1914, que era l’operadora més antiga del Vallès Occidental i cobria la ruta des de Castellar del Vallès fins a les ciutats de Sabadell, Terrassa i Barcelona.

1985

Fusió de Sarbus i La Vallesana

Després de la compra de La Vallesana, la família Martí i la família Renom van adquirir l’empresa Transgo, que prestava servei entre Sabadell, Terrassa i Martorell. La nova organització, que es va fer efectiva al juny del 1985, va adoptar el nom de Martí Renom S. A., tot i que, des d’un punt de vista comercial, es va decidir utilitzar Sarbus com a nom de marca.

Amb el pas del temps, Sarbus va arribar a oferir el 90 % dels serveis interurbans entre el Vallès Occidental i Barcelona, i va crear una línia entre Sabadell i Barcelona, convertint-se en l’empresa de referència en les comunicacions del Vallès Occidental. L’any 1990, Sarbus va començar a prestar el servei de transport urbà a Sant Cugat del Vallès. L’any 1995, va ampliar la connectivitat de la línia que tenia amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), cobrint el servei entre Barcelona i Cerdanyola del Vallès fins a la universitat.

1991-2017

La gran expansió del grup

En aquesta etapa es realitza la major expansió del projecte empresarial. Es crea Transportes Ciudad Condal (TCC) i s’adquireixen les empreses Casas i Sarfa. A més a més, se’ls atorga el rol d’operador del tramvia de Barcelona i de l’explotació del servei de Barcelona Bús Turístic. A més, en el sector de l’automoció, passa a representar 9 marques de cotxes (Renault, Mercedes-Benz, Smart, Dacia, SEAT, Audi, Volkswagen, Skoda i Renault Trucks) i 6 marques de motos (Piaggio, Vespa, Gilera, Aprilia, Derbi i MotoGuzzi) en 13 ciutats sota les marques Auser, Sarsa, Stern Motor i Motospazio.

1991

TCC Tombus i Aerobús

Durant la dècada dels anys noranta es va evidenciar la necessitat de continuar modernitzant el transport per adaptar-se a les noves necessitats de mobilitat. Aquesta necessitat va conduir al Parlament de Catalunya a aprovar la creació de l’Entitat Metropolitana de Transport (EMT), la qual està formada per 18 municipis i va substituir la Corporació Metropolitana de Barcelona.

Amb la celebració dels Jocs Olímpics a Barcelona, l’EMT va licitar el servei de microbusos Tombus, que recorria des de la plaça de Catalunya fins a la plaça de Pius XII, i l’Aerobús, un autobús per connectar l’aeroport de Barcelona amb el centre de la ciutat. L’oferta presentada amb la creació de la Unió Temporal d’Empreses (UTE) entre Martí i Renom i Transportes Urbanos de Zaragoza (TUZSA) va obtenir la concessió d’ambdós serveis. Poc temps després, la UTE va donar lloc a la creació de la societat Transports Ciutat Comtal S.A. (TCC).

L’operació es va constituir al març d’aquell mateix any amb les participacions de Martí i Renom (Sarbus) en un 33 %; Transportes Urbanos de Zaragoza (TUZSCA) també en un 33 %; i Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) amb el mateix percentatge. 15 anys més tard, la família Martí va comprar les participacions de les societats privades i, des de llavors, és l’únic soci privat de l’empresa amb la propietat del 66 %.

1992

Renault Ronda Ponent i Renault Badalona

A causa de la inauguració de l’Eix Macià a Sabadell l’any 1992, el qual va comportar la construcció d’un gran avinguda que esdevindria un dels eixos principals viaris i comercials de la ciutat, Comercial Martí va decidir establir-se en aquest nou espai. El resultat va ser la inauguració de l’edifici Renault Ronda Ponent, un centre de 3.200 m2 amb instal·lacions totalment avantguardistes i una gran exposició de tota la gamma Renault.

En aquella època, marcada per una greu crisi, molts concessionaris van declarar fallida. Entre ells es trobaven Renault Badalona i Renault Santa Coloma de Gramenet. Com que la marca francesa necessitava grups empresarials forts per a recuperar el seu domini a Catalunya, va oferir a Comercial Martí la concessió d’ambdós territoris. D’aquesta manera, a l’octubre de l’any 1992, l’empresa familiar va obtenir les llicències i va constituir la societat Betauto (Badalona) i la societat Tasanco a Santa Coloma de Gramenet.

1994

Mercedes Benz Stern Motor Sabadell

27 anys després que Comerciales Martí fos nomenat concessionari oficial de Renault, la família Martí va poder augmentar la seva presència en el sector de l’automoció mitjançant la representació d’altres marques.

L’any 1993, després d’una forta crisi en el sector, Mercedes Benz Espanya va proposar al grup ser distribuïdor de la marca Mercedes a les ciutats de Sabadell i Terrassa.

La proposta de Mercedes-Benz va suposar per a Movento l’oportunitat de dur a terme la primera diversificació de marques i, en aquest sentit, es va crear el concessionari Stern Motor, distribuïdor oficial de Mercedes en els territoris, el qual avui dia és el concessionari de referència al Vallès de les marques Mercedes i Smart, entre altres àrees de negoci de l’empresa.

TCC Vilanova

El 1 de juliol de 1994, l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú va concedir a Transports Ciutat Comtal (TCC) el servei de transport urbà del municipi. Anys més tard, el 2006, el servei es va adherir a la integració tarifària amb la xarxa urbana d’autobusos i els serveis de Renfe, metro, bus i tramvia de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), permetent als usuaris utilitzar tot el sistema de transport públic de l’AMB amb un únic títol de transport i pagar només una vegada.

1996

Empresa Casas

L’operadora Sarbus, constituïda després de l’acord entre les famílies Renom i Martí, va aconseguir dur a terme el 1996 una adquisició històrica: la compra de l’històrica Empresa Casas. Aquesta companyia, amb seu a Mataró, comptava amb 40 vehicles i cobria el servei de transport de viatgers entre Mataró i Barcelona, així com entre Vilassar de Mar, Premià de Mar i la capital catalana. A més, prestava el servei de connexió interurbana entre totes les ciutats del Maresme i Mataró.

TDesprés de dur a terme l’operació de compra, la família Martí va decidir conservar el nom històric i va adquirir una àmplia majoria del capital social, convertint-se en l’accionista majoritari.

La compra de l’Empresa Casas va tenir lloc en un moment delicat per a l’empresa, a causa de la intensa competència de Renfe. No obstant això, gràcies a importants iniciatives com la reorganització de línies, els itineraris d’arribada al centre de Barcelona o la remodelació de la flota, es va poder recuperar el volum de viatgers. En l’actualitat, l’Empresa Casas és concessionària del servei de transport interurbà del Maresme en les seves connexions amb Barcelona, així com del transport urbà en diverses poblacions de la comarca. Compta amb una xarxa de set línies diürnes i dues nocturnes que transporten més de 3.000.000 de viatgers a l’any.

1998

Urbà Sitges L82 Port Zal

Des de juliol del 1998, Transports Ciutat Comtal (TCC) també ofereix servei urbà a Sitges, un municipi integrat al sistema tarifari de l’Autoritat del Transport Metropolità de Barcelona (ATM).

El 2011 es va renovar la flota i es van posar en funcionament tres nous autobusos híbrids que van cobrir les línies urbanes de la població. La incorporació d’aquests vehicles propulsats per electricitat va ser una de les operacions que van reforçar la voluntat de l’empresa d’avançar en el camí de l’electromobilitat.

El mateix any en què TCC va iniciar la prestació del servei urbà a Sitges, l’operadora va comprar el servei de la línia 88, en col·laboració amb l’Autoritat Portuària de Barcelona, la qual realitza el recorregut des del Paral·lel de Barcelona fins a l’interior del port de la ciutat. Aquest servei, anomenat Port-Zal, està principalment orientat als treballadors del port de la ciutat i de les empreses situades a la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL).

1999

Catalana de Camions Mercedes

Stern Motor, concessionari oficial del grup Movento que representa la distribució, venda i reparació de turismes, furgonetes i camions de les marques Mercedes i Smart a Sabadell i Terrassa, es va unir el 1999 amb altres socis (Eduardo Velasco, actualment Nayper Motor; Garatge Plana i Autosuministros Motor) per crear la Societat Catalana de Camions.

Aquest organisme es va crear amb l’objectiu de ser el concessionari oficial de la venda de camions Mercedes Benz a les províncies de Barcelona, Lleida i Girona i, avui en dia, és un dels principals a nivell nacional, tant en unitats venudes com en xifra de negoci.

2000

Sarfa

Uno dels fets destacats que va marcar el procés de creixement i concentració empresarial de Moventia va ser la compra de l’empresa Sarfa l’any 2000. De manera similar a la constitució de Transports Ciutat Comtal (TCC) i l’adquisició de l’Empresa Casas, la família Renom va decidir participar accionarialment de manera minoritària en la compra de l’històrica empresa Sarfa, amb seu social a Palafrugell, que connecta pràcticament tots els municipis de l’Alt i Baix Empordà (Costa Brava) amb Barcelona mitjançant línies regulars i serveis de transport urbà i interurbà.

Aquesta operació va suposar una gran millora del servei i una estabilitat de futur molt necessària per al grup, a més d’una consolidació del vincle amb la Costa Brava, territori considerat com un segon llar per a la família Martí.

TCC Authosa

Authosa va ser una altra de les empreses que Transports Ciutat Comtal va comprar a la dècada del 2000. L’empresa, responsable de realitzar el servei urbà de les línies 85, 86 i 87 del barri de Horta i del Carmel de Barcelona, era un dels serveis més utilitzats pels veïns de la zona, acostumats als carrers estrets i empinats d’aquesta àrea elevada de la capital catalana.

En concret, la línia 86 uneix el carrer del Tajo amb el carrer de Calderón de la Barca i és una línia pràcticament de circumval·lació. D’altra banda, la línia 87 uneix el carrer Tajo amb la plaça Gala Placídia, passant pel barri del Carmel i connectant-lo amb Horta i amb el centre de la ciutat. Les línies estan sota la concessió administrativa de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

Constitució del tramvia metropolità

La figura del tramvia va tenir un gran pes en el sector de la mobilitat de Barcelona durant el primer terç del segle XX, quan va viure la seva època daurada, però el trànsit rodat va condicionar l’estructura viària de la ciutat, deixant-lo en un segon pla. A partir de 1990, quan es van realitzar treballs de pacificació del trànsit i millora de l’espai públic, es va plantejar la recuperació del tramvia. L’Autoritat del Transport Metropolità va estar d’acord a convocar un concurs per a la gestió del servei per a una empresa privada.

Sarbus va considerar que la proposta del primer concurs d’idees per a la construcció, la finançament i l’explotació del tramvia, que havia de connectar l’Avinguda Diagonal amb Sant Just Desvern, Sant Joan Despí i Cornellà de Llobregat, era una gran oportunitat. L’empresa de mobilitat s’hi va presentar i va guanyar.

Inici interurbans nocturns

A causa de la demanda ciutadana de la regió metropolitana de Barcelona, que havia manifestat de forma reiterada la necessitat de serveis d’autobusos interurbans nocturns, la Direcció General de Ports i Transports va aprovar el 2001 la posada en marxa de 17 línies de servei regular per cobrir trajectes entre el centre de Barcelona i diferents poblacions de l’àrea metropolitana. Aquest transport es va incloure dins del sistema tarifari integrat.

Actualment, amb aquest servei, les empreses integrades en Moventis Sarfa, Sarbus, La Vallesana, Casas i Lleida, transporten més de 300.000 viatgers a l’any a través de 22 línies situades a les comarques del Vallès Occidental, el Maresme, el Gironès, l’Alt i Baix Empordà, i el Segrià. A més, el servei nocturn de Pamplona, gestionat per TCC, transporta 610.000 viatgers anuals mitjançant 10 línies.

 Línia urbana de Cerdanyola

La línia heretada de la fusió de les famílies Renom i Martí, que va donar lloc a Sarbus, va començar a operar la xarxa d’autobusos urbans a la ciutat de Cerdanyola del Vallès l’any 2000.

Aquest servei, format per tres línies urbanes, transporta al voltant de 238.000 viatgers a l’any. Entre les línies urbanes i les interurbanes, Cerdanyola compta amb una considerable oferta de transport públic, la qual cosa és reconeguda pels seus ciutadans.

2001

Renault Auser Sant Cugat, Terrassa i Rubí

En 2001, quan Renault va iniciar un procés de concentració i reorganització de la seva xarxa de concessionaris a Espanya per a reforçar la seva estructura organitzativa, l’empresa francesa va tornar a confiar en el grup Moventia. Es va plantejar la constitució d’una única concessionària on s’inclourien els territoris de Renault a Terrassa, Rubí, Sant Cugat, Badalona i Santa Coloma de Gramenet.

Després d’un llarg procés de negociacions, es va adquirir les empreses Izquierdo Gacesa, les quals tenien la concessió de Renault a Terrassa, Rubí i Sant Cugat, i Automòbils Delmar, concessiória de Mataró. Un cop es van comprar les empreses, es va arribar a un acord amb la família García, la qual comptava amb els concessionaris de Calella i Pineda, per constituir la societat Auser. Aquesta es va conformar amb un 20 % de la participació per part dels García i un 80 % per part de la família Martí. Gràcies a l’acord, Auser va passar a ser el segon concessionari de Renault a Espanya amb la concessió dels territoris de Sabadell, Cerdanyola, Terrassa, Rubí, Sant Cugat, Santa Coloma de Gramenet, Badalona, Mataró, Calella i Pineda de Mar. Amb aquesta forta posició en la marca Renault i en els territoris esmentats, el grup es va consolidar com un dels operadors de referència en el sector.

2002

Auser

Auser, constituïda l’any 2002 després de la fusió de la família García i la família Martí, amb un 20 % i un 80 % de participació respectivament, és l’empresa que, sota l’ombra de la firma Movento, es dedica a la distribució, venda i reparació de turismes i furgonetes de les marques Renault i Dacia.

La societat opera a les comarques del Vallès Occidental (Sabadell i Terrassa), del Barcelonès Nord (Badalona) i del Maresme (Mataró, Pineda de Mar i altres poblacions properes).

Des de la seva creació a principis dels anys 2000, Auser ofereix un millor servei i tracte de qualitat als seus clients, entre els quals hi ha particulars, empreses i empreses de lloguer de vehicles, mitjançant un equip humà de més de 140 persones a través de les seves 10 instal·lacions.

TRAM

Durant l’any 2004, Moventia va obtenir la concessió del tramvia i, d’aquesta manera, la família Martí, mitjançant una de les seves empreses, va passar a formar part d’un dels grups que es presentarien al concurs.

L’any 2000 es va atorgar a Moventia l’adjudicació del tramvia de Barcelona per a un període de 28 anys, suposant un gran pas per al grup, que des de llavors ha estat l’empresa responsable de l’operació i el manteniment de les dues xarxes del tramvia, en col·laboració amb Detren, una empresa hispano-francesa participada per FCC i Veolia. Sense cap mena de dubte, el resultat va suposar l’entrada de la família Martí en el món dels tramvies i va representar una voluntat de permanència en el sector.

Línia urbana Sant Sadurní

Als començaments de la dècada del 2000, l’empresa que es va formar a partir de la fusió de la família Renom i la família Martí va anar estenent-se per tot Catalunya, on va començar a oferir els seus serveis.

Més concretament, el 2002, Transports Ciutat Comtal (TCC) va aconseguir la concessió de l’Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia, que oferia l’explotació de la línia d’autobús que connectava el nucli urbà amb l’estació de Renfe del municipi. Aquest servei es va adherir a la integració tarifària de l’ATM el 2008.

Concessió UTE Trambaix

Després de l’adjudicació del tramvia, una acció que va suposar un gran pas per al grup Moventia ja que es va convertir en l’empresa responsable de l’operació i el manteniment del servei, i la seva entrada en el món d’aquest mitjà de transport, demostrant la seva voluntat de permanència en el sector, la Unió Temporal d’Empreses (UTE), formada per Martí Renom i Transportes Urbanos de Zaragoza (TUZSA), va ser adjudicada amb la concessió del Trambaix l’any 2002.

Aquesta xarxa de tramvia enllaça Barcelona amb el Baix Llobregat i es va inaugurar a l’abril del 2004. Gairebé dues dècades després de la seva posada en marxa, el servei del tramvia arriba als municipis de L’Hospitalet de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern i Sant Feliu de Llobregat, a través d’un recorregut de 15,1 km amb 29 parades.

2003

Línia urbana Lleida

El grup Moventis va obtenir la concessió per a l’explotació del servei urbà de la ciutat de Lleida al mes d’abril del 2002. A causa de la privatització dels serveis, el municipi va decidir remodelar el parc mòbil amb l’objectiu d’oferir al municipi i a la seva població el millor servei amb el màxim nombre de línies i freqüències de pas.

Dos anys després de l’adjudicació, la ciutat va ser pionera en la implementació de la targeta sense contacte, la qual permet la recàrrega còmoda a través d’internet, on l’usuari troba tota la informació rellevant sobre horaris, freqüència, recorreguts, transbords, títols, tarifes, entre altres.

20 anys després, el servei de transport urbà de Lleida, operat per Moventis, consta de 10 línies urbanes que uneixen els diferents barris de la capital del Segrià.

Constitució TRAM Besòs

Anys després de l’adjudicació del tramvia, una acció que va suposar un gran pas per al grup Moventia ja que es va convertir en l’empresa responsable de l’operació i el manteniment del servei, i la seva entrada en el món d’aquest mitjà de transport, demostrant la seva voluntat de permanència en el sector, la Unió Temporal d’Empreses (UTE), formada per Martí Renom i Transportes Urbanos de Zaragoza (TUZSA), va ser adjudicada amb la concessió del Trambesòs, a part de la del Trambaix, l’any 2002.

La xarxa del Trambesòs, la qual enllaça Barcelona amb la zona del Barcelonès Nord, va aconseguir completar-se el 2004 amb quatre noves parades. Aquesta xarxa ofereix la connexió entre les poblacions de Barcelona, Sant Adrià del Besòs i Badalona, mitjançant un recorregut de 14,1 km i 27 parades.

2007

Emovement

Quan la mobilitat elèctrica es va convertir en un dels reptes de la indústria de l’automoció, Moventia va detectar que les energies renovables eren una aposta clara. D’aquesta manera, amb l’objectiu de promoure l’arribada del cotxe elèctric al mercat espanyol, es va constituir una nova societat anomenada Emovement. Aquesta empresa especialitzada en la mobilitat sostenible es va convertir el 2007 en l’importadora oficial del vehicle elèctric REVA a Espanya, Portugal i Andorra. Des de llavors, Emovement forma part de Volt-Tour, l’associació catalana promotora del vehicle elèctric que té com a objectiu promocionar, difondre i fomentar la seva investigació i desenvolupament.

El 2009 es va posar en marxa el pla MOVELE, un projecte pilot de l’IDAE, Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia, per impulsar la mobilitat elèctrica i Emovement va participar activament. Entre altres accions, el pla MOVELE inclou la instal·lació de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics a les principals ciutats d’Espanya.

Emovement ha fet una contribució i una forta aposta per introduir el concepte del vehicle elèctric en la mentalitat ciutadana i política espanyola. Actualment, el grup continua fent aportacions per a la implementació de noves tecnologies i té presència en el món de la mobilitat sostenible.

Mercedes Stern Motor Sabadell Ronda

El 2007, 14 anys després que Mercedes Benz Espanya proposés a la família Martí ser distribuïdora de la marca Mercedes a les ciutats de Sabadell i Terrassa, i que això suposés la creació del concessionari Stern Motor, l’empresa es va haver de replantejar un trasllat.

El mític taller del carrer Papa Pius XI de Sabadell es va traslladar al carrer Moratín i l’antiga exposició de cotxes a la Ronda Ponent.

Sarsa Terrassa

En el mateix context de bonança derivat de la creació del concessionari Stern Motor a Terrassa, gràcies a la confiança dipositada per part de Mercedes Benz Espanya en la família Martí, Movento va veure la necessitat d’obrir una nova seu.

A causa dels bons resultats que havia obtingut el concessionari al llarg dels anys, l’empresa va establir un nou centre a Terrassa, concretament a l’edifici de l’avinguda del Vallès.

2008

Renault Mataró

Després de diversos anys des de l’adquisició de l’empresa Automòbils Delmar per part del grup Moventia, juntament amb altres empreses, per crear la societat Auser amb l’objectiu de centralitzar els concessionaris de Renault, el 2008 van realitzar una nova iniciativa per a reforçar la seva presència al territori.

Automòbils Delmar va inaugurar unes noves instal·lacions al polígon de les Hortes, a Mataró, substituint les que ocupava a Cabrera de Mar. Gràcies a aquesta operació, el grup Auser es va veure reforçat al Maresme.

2009

Movento Autoselección

Movento Autoselección va néixer el 2009 després de la reorganització de les empreses del grup Moventia, concretament dins de la unitat de negoci Movento.

Aquest organisme es va crear amb l’objectiu clar de centralitzar de manera transversal els serveis de les empreses concessionàries dedicades a la venda de vehicles d’ocasió i/o seminous, buscar sinergies per maximitzar l’eficiència en resultats i gestió, i proporcionar una imatge i coherència de grup envers els clients interns i externs.

Línies urbanes TCC Pamplona, Aena T1 i T2, SGMT Aerobús i Autocares Poch

Durant el mes d’agost del 2009, Transports Ciutat Comtal va aconseguir un important èxit quan va guanyar el concurs públic per a la concessió del transport públic de viatgers a la ciutat de Pamplona i als 17 municipis de la seva mancomunitat.

El servei adjudicat per un període de 10 anys, conegut popularment com a Las Villavesas, incloïa el transport de la ciutat de Pamplona i els seus municipis adjacents amb un volum estimat de 37 milions de passatgers anuals mitjançant l’execució de 23 línies urbanes amb una flota de 140 autobusos.

El tancament d’aquesta operació va suposar un creixement del 20 % de l’empresa i va evidenciar la voluntat d’expansió fora del territori català.

Un dels serveis que Moventis va començar a explotar el 2009 van ser els trajectes de llançadores entre les terminals T1 i T2 i els recintes firals de Montjuïc 1, a la plaça Espanya, i Montjuïc 2. Aquest servei es va inaugurar amb l’objectiu de satisfer la demanda de transport en el mateix any, que va coincidir amb la inauguració de la Terminal 1 de l’Aeroport de Barcelona. La Societat Serveis Generals de Mobilitat i Transports (SGMT), fruit de l’aliança entre Transports Ciutat Comtal (TCC), fundada per Moventia i TMB, i TUSGSAL, va ser l’adjudicatària del servei.

L’empresa va assumir el control de la prestació i va començar a operar l’Aerobús a les dues terminals fins a l’any 2020.

El 2009 també va ser un gran any per a Moventis en la seva expansió per Catalunya. L’empresa familiar va aconseguir la concessió de diverses línies regulars del Baix Penedès quan va fusionar-se amb l’empresa d’Autocars Poch a Transports Ciutat Comtal (TCC).

Des de llavors, TCC opera el servei de línies regulars interurbanes connectant les poblacions de la comarca del Baix Penedès amb la seva capital, El Vendrell. Així mateix, ofereix els serveis de transport urbà de la Joncosa de Montmell i Albinyana.

Barcelona City Tour

Des de l’any 2009, Moventia i el Grup Julià treballen conjuntament en el servei Barcelona City Tour, una de les prestacions més conegudes pels ciutadans de la capital catalana, que té una flota de més de 40 autobusos amb pis panoràmic.

La concessió es va adjudicar quan l’Entitat Metropolitana del Transport va decidir convocar un nou concurs públic, per un període de set anys, per a la posada en marxa de dues noves línies de l’autobús turístic de la ciutat, que fins aleshores només gestionava Transports Metropolitans de Barcelona (TMB).

L’objectiu del concurs era aconseguir dos gestors, un públic i un privat, amb la finalitat de millorar i ampliar l’oferta amb un servei magnífic per als turistes. La concessió es va adjudicar a la proposta presentada conjuntament per Moventis i Grup Julià, de manera que la societat resultant es va denominar Barcelona City Tour. Esta inició l’oferta de dues noves rutes fixes, l’est i l’oest, juntament amb les tres línies d’autobús turístic que ja operaven a la ciutat a través de TMB.

2011

Calella Moventis

Durant el mes de setembre del 2011, Moventis va formalitzar una aliança amb l’empresa Autocares Calella per a la creació d’una nova societat de transport col·lectiu discrecional que va adoptar el nom comercial de Calella-Moventis.

A través d’aquest acord, les dues empreses van unir forces amb la finalitat de poder oferir una millor cobertura territorial a Catalunya. Calella-Moventis, amb seu a Barcelona, el Maresme i la Costa Brava, és una operadora que es dedica a proporcionar serveis de transport discrecional per a empreses, administracions públiques, congressos, operadors turístics o escoles que necessiten llogar autocars, mitjançant una flota de més d’un centenar de vehicles.

Taxi Amic

Taxi Amic, la companyia de taxis adaptats de Barcelona que, des del 1998, opera en exclusiva per a aquelles persones que no poden accedir als vehicles estàndard, es va associar el 2011 a Transports Ciutat Comtal, que pertany a Moventis. La operació es va dur a terme amb l’objectiu d’adaptar els seus serveis a la realitat social del seu entorn i per oferir un transport públic de qualitat, creant un sistema de mobilitat adaptada a l’àrea de Barcelona, pioner a tota Europa.

El 2017, Taxi Amic, en el qual Moventia té una participació, va obtenir el contracte públic del taxi per a persones amb discapacitat a la conurbació de la Ciutat Comtal.

2012

Sarsa VW Manresa

A causa de la crisi de l’automoció, que es va prolongar durant set anys consecutius, les grans marques van veure com diversos concessionaris van declarar fallida. A causa d’això, empreses com Audi, Seat i Volkswagen van prendre la decisió de confiar plenament en el grup Moventia per dur a terme l’expansió de les seves marques, incorporant les concessions a l’empresa.

La primera adquisició de Moventia derivada de la crisi de l’automoció va ser la de Volkswagen Manresa, el 16 de gener del 2012. Els tallers d’aquesta marca es van ubicar a les mateixes instal·lacions que té el grup al municipi, on també es troben els tallers de la marca Audi.

La operació va demostrar els beneficis de les sinergies produïdes pel fet de tenir les concessions de diverses marques en un mateix territori.

Seat Terrassa

De manera similar al cas de Sarsa Volkswagen Manresa, les conseqüències de la crisi de l’automoció van fer que Seat confiés en el grup Moventia per expandir la seva marca a Terrassa.

La segona adquisició de l’e,presa en l’àmbit de l’automoció el 2012 es va dur a terme el 2 de maig d’aquell mateix any i va ser la de Seat Terrassa. Els tallers de carroceria i pintura de les marques Audi, Seat i Volkswagen es van traslladar a una única instal·lació a Terrassa. Anys més tard, també es va incorporar la distribució de vendes de les marques Seat i Skoda.

El tancament d’aquest projecte va consolidar el grup de la família Martí com a referent de la marca al territori, ja que tenien la concessió al territori de Sabadell, fet que possibilitava el desenvolupament de noves sinergies a la seva xarxa de centres de serveis per a l’automoció.

Sarsa Granollers

La incorporació de SEAT, Audi i Volkswagen de Granollers va ser l’última operació realitzada el 2012 per Moventia a causa de la crisi de l’automoció.

La operació, que es va dur a terme el 13 d’agost del 2012, va suposar el primer aterratge del grup al Vallès Oriental. A més, va suposar la consolidació conjunta dels principals agents en la distribució de les marques esmentades.

2013

Sarsa Vic

En el marc de l’operació d’incorporació de concessions per part de Moventia després de la crisi de l’automoció, l’empresa va adquirir el 9 d’abril del 2013 el concessionari d’Audi i Volkswagen de Vic.

La compra del concessionari de Vic va ser un punt d’inflexió rellevant, ja que va suposar l’entrada del grup a la comarca d’Osona. La compra es va alinear amb la voluntat de creixement i de creació d’un grup multimarca amb una presència sòlida en diferents territoris i comarques per part de Moventia.

Les integracions de concessionaris entre els anys 2012 i 2013 van fer que l’empresa es consolidés com un dels agents més importants del sector de l’automòbil en la seva àrea d’influència directa i a nivell nacional.

2014

Motospazio

Després de l’expansió en l’àmbit dels concessionaris i impulsada pels bons resultats de l’adquisició de concessions per gran part del territori català, Moventia va decidir apostar per un altre mode de mobilitat dins del grup de l’automoció.

L’empresa es va introduir en la distribució de vehicles de dues rodes de les marques Piaggio, Vespa, Gilera, Aprilia, Derbi i Moto Guzzi, que s’engloben en el grup Piaggio.

Motospazio, el nou concessionari de l’empresa, es va inaugurar a Barcelona al maig del 2014 i va suposar una aposta ferma per estar present a Barcelona, un municipi clarament consolidat en el sector de les motos. La operació es va realitzar amb l’objectiu d’explotar el sector de les motocicletes i les scooters amb el suport del grup italià, referent i líder a nivell europeu.

SOC Mobilitat

SocMobilitat és el conjunt de quatre socis líders en innovació i en l’aplicació de les últimes tecnologies a cada un dels sectors en els quals operen: Indra, CaixaBank, Fujitsu i Moventia.

Des de la seva creació el 2014, aporten al projecte de la T-Mobilitat la tecnologia més avançada per al transport, l’experiència en l’operació del transport públic i el desplegament massiu i manteniment de tots els equips instal·lats, així com una gran solidesa financera.

A partir del 2017, els operadors públics Transports Metropolitans de Barcelona, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i Sermetra S.L. tenien un sis per cent del capital social de SocMobilitat, en una proporció d’un dos per cent cada un. A partir del mes de novembre del 2022, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) va assumir el 30 % de les accions. Actualment, Indra, CaixaBank, Moventia i Fujitsu tenen un 16,7 % d’accions cadascun. Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i Sermetra tenen el 1,4 % de les accions cadascun.

2016

City Bike Finland (Helsinki)

El grup Moventia va signar un contracte de 10 anys per a les bicicletes de la ciutat de Helsinki amb HKL al mes de desembre del 2015, convertint-se en l’accionista majoritari del servei.

Aquest servei de bicicletes compartides ofereix una solució destinada a proporcionar als ciutadans el servei de bicicletes públiques més avançat del món, mitjançant un servei que actualment compta amb 2.400 bicicletes i 240 estacions d’estacionament.

2017

Land Rover Jaguar Vic

Auto Pla Vic 4×4 és el concessionari Oficial Land Rover i Jaguar, que el 2017 va començar a operar amb Movento en una instal·lació de 4.000 metres quadrats a Vic.

Auto Pla Vic és el novè concessionari oficial de Land Rover i Jaguar a Espanya i ha estat reconegut amb el premi Quality Club, com el concessionari número 1 d’Espanya, durant els últims dos anys.

Hyundai Badalona Mataró

El 2017, Movento va incorporar-se al grup Motoprim, el concessionari oficial de la marca coreana Hyundai a Badalona i Mataró. La compra va ser part de l’estratègia de l’empresa, la qual buscava estar present en tot el territori català.

Aquesta operació va incrementar en més de 1.000 unitats anuals les vendes del grup Movento, que, en aquell moment, ja tenia presència en les mateixes zones com a concessionària de Renault i Dacia.

Carrilets Turístics

El 2016, el grup va incorporar a Carrilets Turístics, l’empresa líder a Espanya en el servei de trens turístics, amb més de 20 anys d’experiència.

Actualment, Carrilets Turístics gestiona, mitjançant concessions, els trens de les ciutats d’Alcúdia, Calas de Mallorca, Can Picafort i Portocristo a l’illa de Mallorca. Carrilets Turístics també gestiona els trens a les ciutats de Vitoria, València, l’Escala i Sant Feliu de Guíxols.

A més, l’operadora gestiona els autobusos turístics de doble pis a Mallorca en la modalitat de turístic reiterat.

Emilio Seco (Mallorca)

El 2017, Moventia va incorporar a la seva estructura l’empresa Emilio Seco, juntament amb el seu servei discrecional d’autocar a Mallorca. Totes aquestes activitats es duen a terme sota l’ampara de les activitats de Moventis.

L’empresa familiar Emilio Seco, la qual comptava amb una àmplia experiència en la zona, ofereix serveis de lloguer d’autocars a l’illa de Mallorca.

L’operadora és experta en el transport escolar i adaptat. L’operadora col·labora activament amb l’Associació Mallorquina de Disminuïts Psíquics (amadip) i fomenta l’esport juvenil mitjançant el patrocini de clubs i associacions esportives.

Smovengo París

El 2017, Moventia, a través del consorci Smoovengo, es va adjudicar la gestió de Vélib, el servei públic de préstec de bicicletes de la regió metropolitana de París.

Quatre anys després, l’empresa va afegir un altre servei de bicicletes a Clermont Ferrand. Aquest va consistir en la substitució del sistema existent sense que el funcionament del servei es veiés afectat. L’empresa va implantar 620 bicicletes mecàniques i 57 estacions virtuals amb tecnologia PBSC, a més d’incorporar al personal existent. El servei també es va expandir en el territori amb C. Vélo Box: aparcaments per a bicicletes privades situats a les estacions de transport públic de la ciutat.

Pays de Montbelliard

Des del 2017, Moventia gestiona el servei de transport urbà, interurbà i escolar de Pays de Montbéliard Agglomération, a la regió del Franco Comtat, fronterera amb Suïssa.

En el cas de Montbéliard, que compta amb una població de 142.000 habitants, el servei de transport enllaça 72 pobles i ciutats utilitzant una flota pròpia de 65 autobusos, als quals se sumen altres cinquanta autobusos d’empreses locals col·laboradores. En aquesta operació, Moventia compta amb una plantilla local formada per més de 215 persones.

Shotl

El 2017, Moventia va començar a operar el servei de transport a la demanda a Can Barata, una àrea de Sant Cugat del Vallès (Catalunya). Aquest servei es va establir com una alternativa a la línia B9, que connecta Can Barata amb l’estació de FGC de Sant Quirze del Vallès. La majoria dels usuaris tenien com a origen o destí l’estació de FGC de Volpelleres.

Mitjançant l’explotació d’aquest servei, el qual funciona com una alternativa a altres mitjans de transport, Moventis satisfà les necessitats de les persones usuaries a través d’una aplicació de sol·licitud de parades anomenada Shotl.

Juntament amb les línies Les Planes i Can Trabal, en les quals es va començar a operar el servei de transport a la demanda el 2019, avui en dia compten amb una mitjana de 12 hores de funcionament diari. Pel que fa a l’any 2019, els serveis de les línies Les Planes i Can Trabal van experimentar un ràpid creixement després de la pandèmia. Com a mesura de resposta a l’increment de la demanda, des de l’estiu del 2020 s’ha dut a terme una campanya per fomentar les reserves a través de l’aplicació mòbil. El percentatge d’ús de les aplicacions és proper al 87,5 % en les tres operacions.

ACTUALITAT

Moventia segueix en moviment

Avui dia, el repte de Moventia i el compromís de la tercera i quarta generació és continuar el llegat del passat, seguir amb la internacionalització de l’empresa i expandir el grup. La història de Moventia no s’hauria escrit si no haguessin estat sempre presents els seus valors: compromís, honestedat, confiança, innovació, sostenibilitat i passió. Tot això sense deixar de banda els reptes de l’empresa familiar: continuïtat generacional, creixement sostenible, professionalització i innovació permanent.

2018

Nizacars Rent a Car

Niza Cars és un servei de rent a car que forma part del grup Moventia des del 2017. Amb una trajectòria de més de 50 anys, avui dia Niza Cars ha aconseguit consolidar-se com una de les empreses amb major reputació a la Costa del Sol.

L’empresa ofereix una atenció personalitzada perquè l’usuari trobi el vehicle que millor s’adapti a les seves necessitats i permet llogar un cotxe per Internet en només 2 minuts.

Izaro

Autocares IZARO, una de les empreses de referència en el sector del servei de transport discrecional de viatgers amb més de 50 anys d’experiència, va ser incorporada al grup Moventis al maig de 2018.

L’entrada del grup Moventis a l’empresa IZARO, amb la seva experiència, tradició i reputació en el sector, va consolidar estratègicament l’etapa de creixement del grup i va aportar complementarietat i sinergies tant a nivell territorial, en tot el seu àmbit d’influència, com en termes de operativa amb les altres empreses del grup que també operen en serveis regulars i discrecionals. Aquestes empreses estan totalment alineades amb la vocació de Moventis de donar la millor resposta a qualsevol necessitat de mobilitat de les persones, empreses i institucions.

Pujol

Durant l’any 2018, Moventia no només va adquirir la companyia de transport discrecional de viatgers IZARO, sinó que també va tancar l’adquisició de Transports Pujol, una empresa especialitzada en transport discrecional i regular a la província de Girona.

La integració de l’operador va donar resposta a l’estratègia de creixement i diversificació de Moventia mitjançant l’adquisició d’una companyia que aportava experiència, tradició i dinamisme.

El tancament de l’operació es va complementar amb altres empreses del grup, com Empresa Casas, Calella Moventis i Sarfa, que operen en l’àmbit del transport regular i discrecional.

City Bike Spoo

Després que el grup Moventia signés, el 2015, un contracte de 10 anys per al servei de bicicletes a la ciutat d’Hèlsinki amb HKL, convertint-se en accionista majoritari del servei, el 2018 va començar a gestionar el servei de transport públic de bicicletes en una altra ciutat finlandesa.

El grup va iniciar l’operació en el municipi d’Espoo, que es va integrar completament amb el servei d’Hèlsinki per crear un servei conjunt amb 3.450 bicicletes i 345 estacionaments.

City Bike Lima

L’experiència adquirida en la gestió del servei de transport públic de bicicletes a Finlàndia va portar el grup Moventia, a través de la seva vertical de mobilitat col·lectiva, Moventis, a aventurar-se a operar aquest tipus de servei a Amèrica Llatina

El 2018, City Bike Perú, una empresa peruana del grup dedicada al servei de bicicletes públiques, va començar a operar a la capital, Lima. El contracte té una durada de 13 anys.

CityBike Lima proporciona a la ciutat el servei de bicicleta pública més modern i innovador possible, a través d’una solució clau en mà que inclou la provisió, instal·lació, manteniment i operació integral del sistema per part de CityBike Perú. A més, aquest servei és totalment autofinançat i no té cap cost per als municipis.

La Meca

El 2017, Moventia va aconseguir un important fita en el marc del seu propòsit d’internacionalització en obtenir el seu primer contracte a l’Aràbia Saudita. Aquell any, el grup de mobilitat va començar a operar el servei de transport urbà a La Meca.

Després d’una primera fase de cinc anys, durant la qual l’empresa va dur a terme la implementació del servei (fabricació d’autobusos, implementació de tecnologia a bord, contractació de personal i construcció de garatges amb taller, centre de control, oficines i habitatges per als empleats), el 2022 es van iniciar amb èxit les operacions. Aquestes han millorat la mobilitat no només dels habitants de La Meca, sinó també dels milions de pelegrins que visiten la ciutat cada any.

Amb el 100 % de l’operativa en funcionament, Moventis compta amb un desplegament de 1.200 treballadors, 12 línies i 400 vehicles, mitjançant els quals s’han aconseguit transportar a més de 25 milions de passatgers durant l’any 2022.

2019

Niza Barcelona

L’any 2019, BlaBlaCar i Moventis, els serveis de vehicles compartits francesos, mitjançant la seva operadora de transport Sarfa, van arribar a un acord per operar rutes d’autobús entre Barcelona i diferents ciutats de França.

Algunes de les rutes que van començar a operar aquell any van ser les línies entre Barcelona i París, Marsella, Montpeller, Nimes, Lió, Tolosa, Burdeus, Carcassona i Perpinyà.

Després de la renovació de l’acord el 2022, el servei va afegir noves línies entre Barcelona i ciutats com Niça, Orléans, Limoges i Châteauroux.

Moventis Illes Balears

L’any 2019, Moventis es va adjudicar el servei públic de transport interurbà de la xarxa del TIB (Transport de les Illes Balears) a Mallorca, a través de la seva empresa concessionària Moventis Illes.

City Bike Vantaa

Amb l’experiència adquirida en la gestió de serveis de transport públic de bicicletes a Finlàndia i a Perú, Moventia es va fer amb el contracte de bicicleta pública de la ciutat de Vantaa al desembre del 2018, on va començar a operar al juny del 2019, només sis mesos després.

Com el servei de bicicletes compartides d’Hèlsinki, la prestació de Vantaa també busca respondre a una solució integral d’un sistema híbrid basat en estacions virtuals, les quals són zones on es pot retornar una bicicleta del servei simplement lligant-la als aparcabicis instal·lats en aquesta àrea.

2021

Akaimoto Sant Boi

Amb la finalitat d’assolir una major cobertura en el territori nacional, Honda va confiar en Movento per ajudar-lo a desenvolupar el seu pla d’ampliació de concessionaris oficials de la marca.

En aquest sentit, el concessionari de Movento de venda oficial de Honda, anomenat Akaimoto, va obrir les seves portes el 2021 a Sant Boi de Llobregat (Barcelona).

L’obertura en el municipi, clau a l’àrea metropolitana de Barcelona, una de les més importants del mercat motociclista a Espanya, va consolidar el propòsit d’expansió en l’àrea dels concessionaris de vehicles i motocicletes del grup Movento, que anys abans ja havia iniciat la seva incursió en el món de les motos amb l’obertura del concessionari Motospazio.

Hamamatsu Motospazio

Al febrer del 2021, Movento va reforçar la seva presència a la zona centre de Barcelona amb l’obertura de Motospazio Hamamatsu, un nou espai que aplega en un sol punt el concessionari de Piaggio, Vespa, Derbi, Gilera, Moto Guzzi i Aprilia, i el corresponent taller oficial, que també funciona com a multimarca.

Amb aquesta incorporació, que es va sumar al concessionari del carrer Calvet, Motospazio va aconseguir duplicar la seva presència a la capital catalana i incrementar l’experiència per a l’usuari, oferint una botiga de venda de motos juntament amb una zona d’exposició i taller de reparació, tot això centrat en l’atenció als detalls per part d’assessors especialitzats.

CityBike Clermont-Ferrand

L’any 2021 va ser important per a City Bike Global, empresa participada per Moventia i experta en la implantació i gestió de serveis de bicicleta pública.

Al mes d’abril, va iniciar el servei de bicicleta compartida a Clermont-Ferrand, una ciutat i comuna de municipis al centre de França, capital del departament del Puy-de-Dôme, a la regió d’Auvergne-Rhône-Alpes.

Es va convertir en la nova gestora del servei a través de la seva filial CityBike France, després de guanyar la licitació pública, amb el suport de l’empresa francesa La Poste, la qual va aportar la seva experiència en lloguer de bicicletes elèctriques a llarg termini i en comunicació, i amb l’empresa canadenca PBSC com a proveïdor de la tecnologia necessària per al servei.

El servei es va inaugurar amb 680 bicicletes distribuïdes en 57 estacions i això va suposar una ampliació del nombre de vehicles posats a disposició del servei en comparació amb el servei anterior.

CityBike Estocolm

City Bike Global, empresa líder en micromobilitat a Europa i Amèrica Llatina i propietat de Moventia, va escollir el 2021 a VAIMOO com a soci estratègic per a l’adjudicació del subministrament de bicicletes elèctriques per a aquest nou servei públic a Estocolm.

L’empresa va signar un acord amb l’ajuntament de la capital sueca per implementar aquesta nova modalitat de transport a la ciutat. D’aquesta manera, l’empresa va reforçar la seva presència a nivell europeu i va consolidar el seu lideratge internacional en el servei de bicicleta compartida pública que ja ofereix a ciutats com Helsinki, París o Lima.

Per a aquest nou projecte, que es va plantejar com un dels més grans d’Europa i del món, CityBike Global va subministrar més de 5.100 bicicletes elèctriques intel·ligents, propulsades gràcies al marc d’alumini reciclat i a la bateria ràpida intercanviable de gran capacitat.

2022

Aiways Terrassa

Movento va fer un gran pas cap a la sostenibilitat el 2022, convertint-se en l’únic agent de la marca de cotxes elèctrics Aiways a la província de Barcelona.

Aquesta marca, creada a Shanghai el 2017 i ja present als principals països europeus, s’especialitza en la producció de vehicles 100 % elèctrics de gamma alta a preus competitius.

Movento preveu ampliar el seu estoc de vehicles i la seva disponibilitat en altres concessionaris del grup dins de la província de Barcelona.

Rosamar Madrid

Moventia va tancar amb èxit l’adquisició de Rosamar, una empresa que es dedica al transport de viatgers, a finals del 2022. En el moment de l’adquisició, l’empresa, que centra la seva activitat a Madrid, comptava amb una flota de 40 autocars i una facturació propera als 2,5 milions d’euros.

Com a resultat d’aquesta operació, Moventis, la divisió de mobilitat col·lectiva de Moventia, va guanyar una nova base logística a la capital d’Espanya des d’on va poder oferir serveis de transport (congressos, tour operadors, agències de viatge, escoles, particulars) tant a la seva cartera actual de clients com a la cartera de Rosamar, així com aconseguir nous clients potencials fora de Madrid.

Moventia va incorporar Rosamar a la resta d’empreses d’autocars que operen els serveis discrecionals de Moventis a Catalunya i Mallorca: Emilio Seco, Pujol i Izaro.

Inurba Tricity Polònia

E El 2014, Moventia va crear la seva divisió de micromobilitat amb el nom de Citybike Global, i sis anys més tard, amb l’entrada de Sherpa Capital en l’accionariat, aquesta es va consolidar com una empresa independent que continua operant als mercats internacionals amb la marca Inurba Mobility.

A la primavera del 2023, Inurba va començar a oferir servei a Tri-City, les àrees metropolitanes de Gdańsk-Gdynia-Sopot a Polònia. Aquest servei, adaptat a les necessitats d’aquesta àrea urbana, va incorporar una innovadora aplicació i l’ús de bicicletes amb noves característiques.

Inurba Marsella

L’any 2022, l’empresa Inurba Mobility, creada a través de CityBike Global i amb la participació de Sherpa Capital, va desplegar bicicletes elèctriques a la metròpoli d’Aix-Marsella-Provença.

L’empresa va seleccionar a Fifteen com a soci, un especialista en aquest tipus de serveis present en més de 30 ciutats de tot el món, amb qui va dur a terme l’operació posant en marxa 2.000 bicicletes elèctriques i implantant 200 estacions als carrers de la segona ciutat de França.

Inurba Gijón

L’empresa Inurba Mobility també va guanyar l’adjudicació del servei de bicicletes compartides a Gijón el 2022, amb un total de 250 unitats elèctriques disponibles i gairebé 50 estacions.

Com en l’operació de Marsella, l’empresa va escollir a Fifteen com a soci, un especialista en aquest tipus de serveis, per proporcionar les bicicletes elèctriques, les estacions de recàrrega, les interfícies de programari i el suport tècnic del servei.

2023

Pays de Grasse

Moventia va començar l’any del seu centenari, el 2023, amb l’adjudicació del contracte de gestió del transport urbà de la comunitat urbana de Pays de Grasse, a la regió francesa de Provença. La concessió es va realitzar amb una durada prevista de 10 anys i va plantejar l’oferta del servei de transport a una conurbació on més de 100.000 persones hi habitaven.

A través de la seva filial Moventis, el grup gestiona totes les línies de transport urbà i interurbà de l’àrea de Pays de Grasse des del 1 de gener del 2023, a més d’oferir línies escolars obertes a tots per donar un millor servei al territori.

Per oferir el millor servei possible, Moventis va digitalitzar la informació que s’ofereix a les parades i terminals mitjançant la instal·lació de pantalles. De la mateixa manera, es va preveure la instal·lació de plaques solars per a l’abastiment elèctric i la construcció d’una nova plataforma logística a Grasse, amb capacitat per a un centenar d’autobusos.

El nou servei es va cobrir amb una flota formada per 70 autobusos i microbúsos, la majoria d’ells de la marca Iveco, fabricats a França. Al llarg del termini de la concessió, també es preveu la incorporació d’alguns vehicles elèctrics per cobrir una part de les línies.

Aràbia Saudita

Sis anys després d’obtenir el seu primer contracte a l’Aràbia Saudita, amb el qual va aconseguir operar el servei de transport urbà de La Meca, Moventia es va convertir en adjudicatària del concurs per a la gestió dels autobusos interurbans de l’Aràbia Saudita. La companyia va obtenir un dels tres lots del contracte, el qual comprèn l’operació de la zona nord-oest del país durant 10 anys.

Moventis opera el projecte en consorci amb Al Qaid, operador d’autobús saudita. Ambdós porten a terme la xarxa de transport composta per 23 línies i estimada en 1,5 milions de viatgers anuals. El recorregut, el qual se centra a Jeda, cobreix tot el corredor del Mar Roig, així com branques cap a l’interior del país que connecten ciutats com La Meca, Medina o Riad.

El projecte es posarà en marxa al setembre del 2023. Com a conseqüència, el consorci adquirirà 150 autobusos de dotze metres, així com tota la tecnologia per a la venda i operació. A més, gestionarà 6 estacions d’autobús, 8 cocheres i prop de 100 parades d’autobús en diferents ciutats. Per a tot això, es crearà un equip de treball de 500 persones de múltiples nacionalitats.

ACTUALIDAD