Skip to content

Comunicación > Actualidad

TCC Pamplona participa a la prova pilot de les parades a demanda a la N10
9 de març de 2022

Des del 8 de març de 2022, la Mancomunitat de la Comarca de Pamplona posa en marxa una prova pilot a la línia N10 (C/ Cortes de Navarra – Sarriguren) del Transport Urbà Comarcal, operat per TCC Pamplona, ​​per habilitar parades a demanda dirigides a…

Des del 8 de març de 2022, la Mancomunitat de la Comarca de Pamplona posa en marxa una prova pilot a la línia N10 (C/ Cortes de Navarra – Sarriguren) del Transport Urbà Comarcal, operat per TCC Pamplona, ​​per habilitar parades a demanda dirigides a dones que viatgen soles o en grup. Inicialment la prova pilot estarà operativa fins al dia 8 de juny.
Funcionament de les parades a demanda
Per fer ús del nou sistema de parades a demanda, la dona o grup de dones hauran de sol·licitar la parada intermèdia quan pugin a l’autobús o almenys dues parades abans del punt escollit, indicant al conductor o conductora el lloc exacte on volen baixar:
• La dona o les dones que hagin sol·licitat la parada hauran de seure a les primeres files.
• La parada haurà d’estar allunyada almenys 50 metres de les que habitualment es fan servir al servei TUC.
• La persona que condueix triarà on atura l’autobús, seguint els criteris de seguretat viària i ciutadana. No s’autoritzarà pujar ningú a l’autobús en aquest punt.
• La sortida del vehicle es farà per la porta davantera a excepció de les persones amb mobilitat reduïda, que poden fer servir la rampa.
La importància de la seguretat de les parades
La prova pilot permetrà avaluar d’una banda la demanda d’aquest servei i, de l’altra, comprovar i millorar si cal operar-lo. L’elecció de la línia N10 és perquè és una de les tres línies nocturnes amb més demanda, pel seu potencial d’ús a causa de la tipologia urbanística per on transita i pel públic objectiu a què va dirigida la prova.
Segons les enquestes que realitza anualment la MCP entre les persones usuàries per conèixer l’ús i la satisfacció del servei TUC, les dones consultades valoren amb un 9,2 sobre 10 la importància de la seguretat de les parades. A més, un 10% considera que algunes parades d’origen i destí són poc segures. Tot i que la valoració general del servei supera el 8 sobre 10, la Mancomunitat considera que aquesta nova mesura pot contribuir de manera notable a millorar la seva seguretat un cop baixen de l’autobús. Cal assenyalar que les dones representen el col·lectiu més nombrós que utilitza el TUC amb un 75% dels viatges i gairebé la meitat (un 46%) no disposen de vehicle o permís de conduir.
La línia N10 (C/ Cortes de Navarra – Sarriguren) finalitza el seu servei de diumenge a dijous entre les 23.50 i les 00.10 h, depenent del punt de sortida. Els divendres finalitza el seu servei entre les 3.50 i les 4.10 h, i els dissabtes entre les 5.50 i les 6.10 h.