Skip to content

Comunicación > Actualidad

Moventis guanya un contracte per a la gestió dels autobusos interurbans de l’Aràbia Saudita
15 de febrer de 2023

Moventia, companyia familiar, multinacional, especialitzada en el sector de la mobilitat, ha resultat adjudicatària del concurs per a la gestió dels autobusos interurbans de l’Aràbia Saudita durant els pròxims deu anys. En concret, la companyia, que aquest 2023 celebra el seu centenari, ha obtingut un…

Moventia, companyia familiar, multinacional, especialitzada en el sector de la mobilitat, ha resultat adjudicatària del concurs per a la gestió dels autobusos interurbans de l’Aràbia Saudita durant els pròxims deu anys. En concret, la companyia, que aquest 2023 celebra el seu centenari, ha obtingut un dels tres lots del contracte, el qual comprèn l’operació de la zona nord-oest del país i que està valorat en més de 500 milions d’euros. El nou projecte serà operat per Moventis, divisió de transport col·lectiu de Moventia, en consorci amb Al Qaid, operador de bus saudita. La xarxa de transport composta per 23 línies i estimada en 1,5 milions de viatgers anuals, està centrada en Jeda i cobreix tot el corredor del Mar Roig, així com ramals cap a l’interior del país connectant ciutats com La Meca, Medina o Riad. 
La posada en marxa del projecte es realitzarà al setembre del present exercici, per a això el Consorci adquirirà 150 busos de dotze metres, així com tota la tecnologia per a la venda i operació. A més, gestionarà 6 estacions d’autobús, 8 cotxeres i prop de 100 parades de bus en diferents ciutats. I per a tot això es crearà un equip de treball de 500 persones de múltiples nacionalitats.

En paraules de Jordi Castells, director general de Moventis B2B i responsable de la divisió per a l’Aràbia Saudita, “a través d’aquest nou projecte Moventia continua avançant en la seva estratègia de creixement a l’Aràbia Saudita, on gràcies al nostre coneixement en el sector i gràcies també a la bona relació que ens uneix les administracions i socis locals estem consolidant la nostra presència i contribuint activament al desenvolupament del sector del transport de viatgers al país”.

En 2017, Moventia va obtenir el seu primer contracte a l’Aràbia Saudita per a operar el servei de transport urbà en La Meca. Després d’una primera fase de cinc anys en què la companyia va executar la fase de desplegament (fabricació dels autobusos, posada en marxa de la tecnologia embarcada, la contractació dels empleats i la construcció de les cotxeres amb taller, centre de control, oficines i habitatges per als empleats), el passat 2022 es van iniciar amb èxit les operacions, les quals han permès millorar la mobilitat no sols dels habitants de La Meca, sinó també dels milions de pelegrins que acudeixen cada any a aquesta ciutat. Amb el 100% de l’operativa en funcionament, Moventis compte en amb un desplegament de 1.200 empleats, 12 línies i 400 vehicles, mitjançant els quals s’han aconseguit transportar a més de 25 milions de passatgers durant el 2022.
Cal destacar també que aquestes concessions s’emmarquen en el pla de nacionalització saudita, plasmat en el pla estratègic ‘Visió 2030’. Es tracta d’un full de ruta que busca diversificar l’activitat del país, al marge de la producció petrolífera, i impulsar sectors com el financer o la indústria per a aconseguir convertir-se en una destinació turística internacional. 

Estratègia internacional
Moventia és una multinacional referent en el sector de la mobilitat amb una vocació de creixement i internacionalització. En 2016 va iniciar la seva fase d’expansió mitjançant el servei públic de bicicletes a Hèlsinki i set anys més tard està ja present en tres continents (Europa, Àsia i Amèrica) a través de diferents serveis de transport col·lectiu. 

Dins d’aquesta estratègia d’expansió internacional, França s’ha consolidat com un mercat de pes per a Moventia juntament amb l’Aràbia Saudita. La companyia va obtenir en 2017 la gestió del servei de transport urbà, interurbà i escolar de l’Aglomeració Pays de Montbéliard, i en 2022 va guanyar l’adjudicació del contracte per a gestionar el transport urbà i escolar de la Comunitat d’Aglomeració del Pays de Grasse, a la regió francesa de PACA.