Skip to content

Comunicación > Actualidad

Moventia segueix col·laborant amb FERO
11 de juny de 2021

Espanya se situa el 2021 entre els 3 països més participatius de l’Estudi IRONMAN, el major registre de mostres de pacients amb càncer de pròstata avançat, aspecte que constata el compromís de la societat espanyola amb la investigació. De fet, en 1 any, Espanya ha…

Espanya se situa el 2021 entre els 3 països més participatius de l’Estudi IRONMAN, el major registre de mostres de pacients amb càncer de pròstata avançat, aspecte que constata el compromís de la societat espanyola amb la investigació. De fet, en 1 any, Espanya ha triplicat la seva participació, passant de 80 a 237 pacients involucrats. Una dada que demostra, un cop més, la solidaritat del pacient espanyol, doncs és un projecte a llarg termini que ajudarà a comprendre millor la malaltia i a desenvolupar noves opcions terapèutiques per al futur.

Guillermo Mora, un pacient de 71 anys que va ser diagnosticat fa sis de càncer de pròstata i que porta en fase metastàsica des de fa tres, ha volgut compartir amb la societat espanyola el que significa per ell participar en un projecte com IRONMAN: “La responsabilitat d’acabar amb aquesta malaltia no és només dels metges i investigadors. Com a pacients, hem de ser capaços d’ajudar i jo sento que si amb el meu temps, la meva experiència i les meves mostres puc ajudar a arribar algun dia –tant de bo més aviat que tard- a aconseguir una cura, no hi ha millor manera de gastar-lo. Som essencials per a la investigació mèdica i hem de ser proactius per arribar a aconseguir el que tant ansiem”.

Aquest espirit d’involucració i compromís amb la investigació contra el càncer és el motor que impulsa a Moventia, companyia referent en mobilitat sostenible, a seguir any rere any apostant per aquest projecte a través de la Fundació FERO, convertint-se en un dels principals donants que ha fet possible que Espanya estigui en el mapa mundial d’IRONMAN.

En paraules de Silvia Martí, VP Corporatiu, Comunicació Interna i Institucional de Moventia:Portem més de 6 anys col·laborant amb FERO en diferents projectes, perquè per aconseguir veritables avanços en investigació en càncer tots hem de sentir-nos involucrats: pacients, familiars, investigadors, metges, societat civil, empreses, etc, cadascun aportant el nostre granet de sorra. I per aquest motiu, estem més convençuts que mai que el nostre esforç per donar suport a IRONMAN any rere any, podrà ajudar a persones com el Sr. Mora a millorar la seva qualitat de vida i a gaudir de solucions que ara ens semblen impensables”.

La col·laboració de Moventia amb aquesta iniciativa forma part de les accions del seu Pla Estratègic de Responsabilitat Social Corporativa com expressió voluntària de la companyia per contribuir a fer una societat millor.

Més visibilitat i investigació

L’esperit, fortalesa i determinació del Sr. Mora semblen intrínsecs als centenars de pacients espanyols que en 1 any s’han sumat a aquest projecte, però reclama més visibilitat i compromís per una malaltia de la qual se sap que 1 de cada 8 homes serà diagnosticat en el transcurs de la seva vida. “La prevalència del Càncer de Pròstata és la mateixa que la del Càncer de Mama, però en canvi té molta menys visibilitat en els mitjans i per tant no es reben les mateixes ajudesHem d’aconseguir que la gent es conscienciï, es faci revisions, conegui els símptomes d’alerta, etc. perquè en càncer, més que mai, el temps és or”.

 “Sempre em sorprèn l’oberts que es mostren els nostres pacients a participar en projectes com IRONMAN, com de motivats estan per ser part de projectes que puguin ajudar a entendre millor la malaltia. Els estem tremendament agraïts i intentem correspondre’ls aprenent al màxim sobre la malaltia a partir de les dades i mostres que ells ens donen de forma tan altruista”, explica el Dr. Joaquín Mateo, Cap del Grup d’Investigació Traslacional en Càncer de Pròstata del Vall d’Hebron Institut Oncològic (VHIO), oncòleg del Sr.Mora i un dels coordinadors de l’estudi aquí a Espanya.

El projecte

El projecte IRONMAN compta amb 3 eixos principals d’actuació: una recollida sistemàtica de dades clíniques de pacients amb càncer de pròstata avançat (tractaments, evolució, resposta a ells), a aquest registre s’afegeixen dades de la vida personal dels pacients (com viuen la malaltia, com els afecta el tractament a la seva vida diària) i, per últim, es crea un banc de mostres dels pacients que participen, amb la finalitat de poder realitzar investigació traslacional amb elles. El seu objectiu és convertir-se en una gran plataforma internacional de dades clíniques i mol·leculars de pacients de 16 nacionalitats diferents, per ajudar a entendre millor la malaltia i a lluitar contra ella més eficaçment en el futur.

 “IRONMAN és especial perquè a més a més del que aprenem del projecte en si, que esperem que sigui molt, ens ajuda a construir una xarxa de treball entre investigadors i hospitals del nostre país, que segur que facilitarà molt altres projectes i avanços en aquest camp en un futur”, explica el Dr.David Olmos, Cap de la Unitat d’Investigació Clínica de Càncer de Pròstata del Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques (CNIO), i coordinador de l’estudi juntament amb Mateo.

Onze són ja els centres espanyols de referència que estan participant en aquesta xarxa d’investigació, que connecta a oncòlegs de Catalunya, Madrid, València, Andalusia i Astúries. Així mateix, el projecte compta al nostre país amb el suport de la Fundació FERO i la Fundación Movember, dues entitats sense ànim de lucre dedicades a impulsar la investigació contra el càncer.