Skip to content

Comunicación > Actualidad

Moventia participa en el debate sobre la empresa familiar de VIA Empresa
12 de desembre de 2022

La setmana passada, Moventia va participar en el debat ‘El futur de l’empresa familiar’ organitzat pel digital VIA Empresa, mitjà especialitzat a cobrir informacions sobre el teixit empresarial de Catalunya.  Miquel Martí, president de Moventia, va participar en aquest acte que va comptar amb la…

La setmana passada, Moventia va participar en el debat ‘El futur de l’empresa familiar’ organitzat pel digital VIA Empresa, mitjà especialitzat a cobrir informacions sobre el teixit empresarial de Catalunya. 

Miquel Martí, president de Moventia, va participar en aquest acte que va comptar amb la presència també d’altres destacades empreses familiars del territori, com són Semillas Fitó, Serafín Industria Gráfica Publicitaria, Comelles, Dispur, Rosal, Forcadell i Vertix. La trobada va comptar a més amb la presència de Ramon Talamàs, president de la Cambra de Comerç de Terrassa i moderador del debat.

La trobada va posar de rellevància l’important pes que l’empresa familiar suposa per al teixit econòmic de Catalunya. En concret, prop del 88% de les pimes del territori estan impulsades per grups familiars, la qual cosa permet generar el 65% del PIB català. 

En aquest sentit, Miquel Martí destacava que en l’empresa familiar no ha d’haver-hi posicions maximalistes. “Ni el millor remei és que algú de fora formi part de la direcció, com tampoc comptar amb totes les accions de la companyia i el poder absolut. Cada família i empresa és un món i tot depèn de la grandària de la companyia, de les generacions que la conformin i també de les aptituds de cadascun”.

Per a controlar la governança present, però sobretot futura, assegurava el president de Moventia, que és crucial la incorporació d’un protocol familiar, malgrat que l’elaboració d’aquest pugui comportar en alguns casos anys de durada. “A Moventia, per exemple, per a què un familiar pugui accedir a posicions directives ha de complir amb requisits que van des de llicenciatures, dominar dos idiomes estrangers a la perfecció, estudiar un MBA i una experiència laboral mínima de més de cinc anys fora de l’empresa. El consell de família llavors prendrà una decisió”.

Pots llegir la notícia completa a través del següent enllaç: https://www.viaempresa.cat/empresa/empresa-familiar-catalana_2175868_102.html