Moventia, en moviment des de 1923

Moventia és una empresa familiar fundada l'any 1923, actualment en mans de la tercera generació i amb la quarta recent incorporada

Les nostres principals fites de la història

Descobreix la història de Moventia

 

 

Descarrega't el llibre de la història de Moventia fent click al llibre

La nostra història en etapes

La primera: 1923-1939 Miquel Martí Adell, funda el grup

En aquesta primera etapa l'empresa comença a créixer gràcies a la pròpia evolució de la ciutat de Sabadell i dels seus voltants. A més, amb el primer assentament a la ciutat de Barcelona, l'empresa va aconseguir tenir 15 autobusos i uns 50 treballadors en solament 13 anys d'existència. Aquesta evolució positiva es va veure truncada per la Guerra Civil amb la confiscació i col·lectivització de l'empresa en ser un servei públic.

La segona: 1939-1950 La reconstrucció i el renaixement de l'empresa

Una vegada acabada la guerra, aquesta etapa suposa, bàsicament, el renaixement de l'empresa recuperant part del material confiscat; sense oblidar les dificultats que l'economia autàrquica d'Espanya comportava a causa de l'escassetat de combustible i inexistència del mercat d'autobusos.

La tercera: 1951-1979 La primera expansió del grup

Amb la segona generació al capdavant de la companyia, s'inicia la primera expansió del grup: les ciutats creixen, es comença a viure el desenvolupament industrial i l'autobús es converteix en un bé de primera necessitat ja que resol la mobilitat generada per l'evolució econòmica de les ciutats i el seu entorn metropolità. A més, el grup creix fora de Catalunya i presta el servei urbà de les ciutats de Còrdova i Saragossa entre d'altres. Al mateix temps, en aquesta etapa s'inicia la diversificació de l'empresa en el sector de la distribució d'automòbils, començant amb una petita concessió Renault a Sabadell.

La quarta: 1980-1990 Nova parada i forta recuperació

Després de perdre Autotransports Martí i els urbans de Còrdova per la municipalització dels serveis públics degut les primeres eleccions després del franquisme, l'empresa reneix de les mans de la tercera generació. En 1985 es van fusionar Autotransports Martín SA i Renom Bus, ara Sarbús, que va permetre oferir una nova dimensió a les dues empreses en el sector del transport de viatgers per carretera i, al mateix temps, poder estar presents de manera important en aquest sector a Catalunya.

La cinquena: 1991-2017 La gran expansió del grup

En aquesta etapa es duu a terme la major expansió del projecte empresarial. Es constitueix Transportis Ciutat Comtal (TCC), es compren Empresa Casas i Sarfa. A més se'ls adjudica com a operador del Tramvia de Barcelona i per l'explotació del servei de Bus Turístic de Barcelona. També, a la branca d'automoció, passa a representar 9 marques de cotxes (Renault, Mercedes-Benz, Smart, Dacia, Seat, Audi, Volkswagen, Skoda i Renault Trucks) i 6 de motos (Piaggio, Vespa, Gilera, Aprilia, Derbi i MotoGuzzi) en 13 ciutats sota les marques, Auser, Sarsa, Stern Motor i Motospazio.

Moventia segueix en moviment

Avui, el repte de Moventia i el compromís de la tercera i quarta generació és continuar el llegat del passat, continuar amb la internacionalització de la companyia i l'expansió del grup. La història de Moventia no s'hagués escrit si no haguessin estat sempre presents els seus valors: compromís, honestedat, confiança, innovació, sostenibilitat i "xisp@". Tot això sense deixar de costat els reptes propis de l'empresa familiar: continuïtat generacional, el creixement sostenible, la professionalització i la permanent innovació.

Cap

Movento - Els nostres serveis

Cap

Moventis - Els nostres serveis